Thelma van der Heijden

Thelma van der Heijden
Functie Dialyseverpleegkundige
Verpleegkundig hoofd Dialysecentrum Ravenstein
Specialisatie Verpleegkundige A
Dialyseverpleegkundige
Opleiding Algemeen verpleegkundige GZG te ‘s-Hertogenbosch
Dialyseverpleegkundige Opleidingsinstituut UMC Utrecht.
Management opleiding: Kader in de gezondheidszorg, Avans Hogeschool, Breda
Lidmaatschap verenigingen   V&VN Dialyse & Nefrologie

Chronisch ziek, wat kun je betekenen…

Nadat ik in het Groot Ziekengasthuis in 1983 mijn opleiding tot algemeen verpleegkundige heb afgerond, ben ik gaan werken op de afdeling cardiologie. Een boeiend specialisme met zorg voor de patiënten, veel informeren en technisch handelen.

In 1989 ben ik verhuisd naar Utrecht, dit moment heb ik aangegrepen om te onderzoeken waarin ik me verder wilde verdiepen.

Mijn interesse in de dialyse werd aangewakkerd door een bezoek aan een open dag van de dialyseafdeling van het GZG. In 1989 ben ik in het Anthonius ziekenhuis in Nieuwegein gestart met de opleiding tot dialyseverpleegkundige. In 1991 ben ik opnieuw verhuisd en teruggegaan naar  het GZG, waar ik me verder heb kunnen ontplooien tot een allround dialyseverpleegkundige.

Na enkele jaren en de geboorte van twee dochters heb ik een management opleiding gevolgd en ben ik in de functie van verpleegkundig coördinator gaan werken. Aandachtsgebieden waar ik me met name mee bezighield waren: voorlichting en stimuleren van zelfzorg, communicatie, BHV en het doorontwikkelen van de nachtdialyse. Tevens heb ik een bijdrage geleverd aan het tot stand komen en het onderhouden van de certificering van het dialysecentrum vanaf 2002.

Mijn ambitie………

Het dialysecentrum Ravenstein biedt mij de kans om samen met een team de opgedane ervaring aan te bieden aan de dialysepatiënt op een manier waarbij  professionaliteit net zo vanzelfsprekend is als servicegericht zijn.

1. LVDT Magazine 2004 nr 3: Brugstation, overgang van predialyse naar hemodialyse.

Presentaties

1. Nederlandse Nefrologie Dagen 2005: Brugstation, overgang van predialyse naar hemodialyse.

2. Nederlandse Nefrologie Dagen 2007: Pijn van 0 tot 10.