Dialysefietsen

In de eerste decennia van dialysebehandeling hadden de meeste nierpatiënten een slechte conditie. Door onvoldoende verwijdering van afvalstoffen trad vermoeidheid op. Daarnaast was er een tekort aan erythropoëtine, een hormoon dat door de nieren wordt gemaakt. Dit hormoon zet het beenmerg aan om rode bloedcellen te maken waardoor het hemoglobine gehalte (de concentratie van rode bloedcellen) op een goed niveau blijft. Eind tachtiger jaren slaagde men er in om dit hormoon na te maken (het zogenoemde recombinant humane erythropoëtine). Dankzij dit geneesmiddel is de bloedarmoede bij onze dialysepatiënten goed te verbeteren.

Tegenwoordig wordt ook nog vaak gedacht dat dialysepatiënten een slechte conditie hebben en erg moe zijn. Dit is echter niet juist. Bij voldoende dialyse en met goede instelling op medicijnen, kan de dialysepatiënt zelfs een goede conditie hebben. Het is daarbij wel van belang dat de patiënt aan zijn conditie werkt.

Bewegen voor patiënten in Dialysecentrum Ravenstein

In ons centrum stimuleren we alle patiënten (ook de ouderen) om meer te bewegen. We werken samen met onze buurman van gezondheidcentrum “de Schaafdries”, fysiotherapeut Eric Saedt, die met zijn collega Lieke Verstegen, een speciaal oefenprogramma voor onze patiënten heeft gemaakt.

Sinds 2017 heeft Dialysecentrum Ravenstein dialysefietsen, waarbij de patiënt tijdens de dialyse aan de conditie kan werken. Bij de fiets is een groot Tv-scherm waarop steden in Nederland of elders in de wereld kunnen worden gekozen. Met de bedieningsset kunnen mensen interactieve fietstochten maken in tientallen plaatsen: in Nijmegen en Den Bosch maar bijvoorbeeld ook in Amsterdam, New York, Rome en in Jakarta. Zelfs waterfietsen in Amsterdam en Venetië is mogelijk.

DialysefietsHet scherm waarop de fietsroutes te zien zijn, is aangesloten op de bewegingstrainer. Op kruispunten kiest de fietser zelf een richting; zo kan hij één stad op verschillende manieren verkennen. De prachtige beelden en omgevingsgeluiden zorgen voor een realistische fietservaring, waardoor mensen weer plezier krijgen in bewegen.

Dialysefietsen

Rustige en drukke routes

De hoeveelheid prikkels van bijvoorbeeld verkeer, voorbijgangers, bezienswaardigheden en geluiden tijdens een fietsroute wordt aangegeven met een getal van één tot en met drie. Eén staat voor een rustige route met weinig prikkels, drie voor een route door een drukke stad met veel prikkels. De fietser kan zo beter vooraf bepalen welke route hij kiest.

Straatnamen en bezienswaardigheden 

Tijdens de route verschijnen namen van straten en bekende gebouwen in beeld om de interessante plaatsen van de steden te leren kennen. De mooie beelden en geluiden van verkeer, vogels en voorbijgangers geven de fietser het gevoel dat hij echt buiten fietst.

Andere redenen om te fietsen tijdens de dialysebehandeling in Dialysecentrum Ravenstein

Beweging heeft een positieve invloed op fitheid en gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat meer beweging de conditie verbetert en een beschermende werking heeft tegen het optreden van onder andere een hoge bloeddruk, overgewicht en botontkalking.

Ook is uit onderzoek gebleken dat beweging tijdens de dialyse een gunstig effect heeft op het verloop van  de dialysebehandeling en de beleving van fitheid bij de dialysepatiënt. Daarnaast is het ook een vorm van afleiding, naast  bijvoorbeeld het doen van een spelletje, tv kijken of internetten.

Wat levert fietsen tijdens de dialyse nog meer op?

1. fietsen stimuleert de bloedsomloop, waardoor afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd.
2. minder jeuk en onrustige benen.
3. toename van de beenkracht.
4. verbetering van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
5. vermindering van angst en stress.
6. vermindering van slaapproblemen.

Waartoe leiden al deze inspanningen in Dialysecentrum Ravenstein?

We zien door bovengenoemde maatregelen de conditie van onze patiënten sterk verbeteren.

Eén van onze patiënten maakt fietstochten op zijn racefiets, waarbij hij afstanden tot 60 kilometer aflegt. Meerdere 80-jarigen lopen thuis in hun dorp of stad ruim een half uur. Anderen kunnen met hun kinderen uren winkelen.

Al met al voldoende motivatie voor de medewerkers van Dialysecentrum Ravenstein om door te gaan met het stimuleren van mensen om meer te bewegen.