Eten & Drinken

Voeding en drinken bij dialyse?

Eten en drinken wordt u aangeboden tijdens de dialysebehandeling in samenspraak met u.

Diëtist dialysecentrum Ravenstein

De diëtist is gespecialiseerd in voeding bij gezondheid en bij ziekte. Bij chronische nierschade en behandeling zoals hemodialyse is voeding een onderdeel van de behandeling. Bij het aanpassen van uw voedingspatroon kan de diëtist u begeleiden. Zij houdt rekening met uw eetgewoonten en uw persoonlijke omstandigheden.

De basis: gezond eten

Gezonde voeding is een belangrijke basis voor mensen met nierschade. Met gezond eten krijgt u alle voedingsstoffen binnen die u nodig hebt.

Dieet bij hemodialyse

Van de diëtist hoort u welke voeding u precies nodig hebt. Dit is onder meer afhankelijk van hoe vaak en hoe lang u dialyseert en of u zelf nog plast. De meeste mensen die hemodialyseren krijgen het advies om extra eiwit te eten. Ook blijft het belangrijk om minder zout te gebruiken. Sommige mensen moeten ook op kalium en fosfaat letten. Als u minder of helemaal niet plast is een vochtbeperking nodig. Daarom is een afgestemd en persoonlijk advies belangrijk.

Bij dialysecentrum Ravenstein werkt een diëtist ‘nierziekten’. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met nieraandoeningen.

Bron: brochure ‘Eten en drinken als uw nieren niet goed meer werken’ van nieren.nl